Νέα/Blog, Ανακαίνιση, Διακόσμηση

Μάθετε τα πάντα για την ανακαίνιση της κουζίνας σας

Ανακαίνιση κουζίνας

Αναμφισβήτητα η κουζίνα αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς χώρους σε ένα σπίτι, καθώς είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος της οικίας μας. Το βασικότερο σε μία κουζίνα είναι να είναι πρακτική ώστε να κινείστε άνετα σε αυτήν και να βρίσκεστε εύκολα αυτά που χρειάζεστε. Γι’ αυτό στις μέρες όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών επιλέγουν να κάνουν μια ανακαίνιση στην κουζίνα τους.

Αρχικά, λοιπόν, ανακαίνιση της κουζίνας θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την εργονομία και τον φωτισμό. Ώστε να κάνετε πιο εύκολα και ευχάριστα της δουλείες σας, ενώ μην ξεχάσετε να έχετε επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους. Τέλος, μην παραλείψετε να εξασφαλίσετε τον σωστό εξαερισμό του χώρου, είτε με φυσικούς τρόπους (πχ. παράθυρα), είτε με κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Α. Συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας

Μια όμορφη και χρηστική κουζίνα μπορεί να ομορφύνει και να διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητά σας. Για πολλούς είναι το σημαντικότερο δωμάτιο ενός σπιτιού, για αυτό αρκετός κόσμος προχωράει σε ανακαίνιση κουζίνας είτε πραγματοποιώντας μικρές μεμονωμένες εργασίες ή σαν μέρος μιας γενικής ανακαίνισης σπιτιού. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές συμβουλές για μια πετυχημένη ανακαίνιση κουζίνας.

  • Σκεφτείτε από πριν πως θα είναι η καινούργια σας κουζίνα.
  • Φροντίστε να έχετε αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους.
  • Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασφάλεια στην κουζίνα. Προτιμήστε πλακάκια που δεν γλιστράνε, στρογγυλεμένες γωνίες κλπ.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πάτωμα. Καλό θα είναι να επιλέξετε αντιολισθητικά υλικά για το πάτωμά.
  • Φροντίστε να υπάρχει επαρκής χώρος στον τοίχο για τους διακόπτες.
  • Αν αγαπάτε τους μεγάλους νεροχύτες προσέξτε για το πόσο βαθιά είναι η γούρνα μπροστά και πίσω, αλλά και το μήκος και το πλάτος.

Β. Χρήσιμα ερωτήματα σχετικά με την ανακαίνιση κουζίνας

1. Πότε και γιατί χρειάζομαι ανακαίνιση κουζίνας;

Πιθανώς να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα (πχ. ηλεκτρολογικές βλάβες, κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα ντουλάπια, πιθανές διαρροές σε σωληνώσεις κλπ.). Διαφορετικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πολύ απλά θέλουμε να ανανεώσουμε τον χώρο μας και να του δώσουμε μια καινούργια αισθητική.

2. Τι υλικά να χρησιμοποιήσετε

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα υλικών κατασκευής, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες, σχέδια, υφές και χρώματα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει φυσικά να συνυπολογίσετε και την οικονομική σας δυνατότητα, όσον αφορά το όλο εγχείρημα.

3. Πώς θα επιλέξετε ποιο πακέτο ανακαίνισης χρειάζεστε;

Οι επιλογές που έχετε για μια ανακαίνιση είναι πάρα πολλές. Το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών που θα επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες του χώρου σας και τις δικές σας προτιμήσεις. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο ανακαίνισης θα μπορέσει με μια αυτοψία του χώρου να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει για το τι πραγματικά χρειάζεστε.

Γ. Μερική ή γενική ανακαίνιση κουζίνας

  • Μερική ανακαίνιση

Σε αυτήν την περίπτωση το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο μπορεί να αποφασίσει ότι μερικές στοχευμένες αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα του χώρου. Για παράδειγμα, μια συχνή βελτίωση είναι το φρεσκάρισμα των πορτών των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας. Οι πόρτες μπορούν να βαφούν σε μια νέα απόχρωση, να ανανεωθεί το χρώμα τους ή να καλυφθούν με ταπετσαρία. Μια αλλαγή του πάγκου της κουζίνας και του νεροχύτη θα δώσει αμέσως τον αέρα της καθαριότητας στο χώρο. Στη μερική ανακαίνιση μπορεί να γίνει φρεσκάρισμα στους τοίχους είτε κρατώντας την ίδια απόχρωση είτε επιλέγοντας μια άλλη απόχρωση.

  • Γενική ανακαίνιση

Η γενική ανακαίνιση είναι μια σχετικά δύσκολη εργασία και για αυτό πρέπει να την αναλαμβάνει ένας εξειδικευμένο συνεργείο. Προτού ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων υλικών και επίπλων θα πρέπει να γίνει αποξήλωση των παλαιών. Όσον αφορά στην υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση αυτή γίνεται με βάση τη μελέτη και το νέο σχεδιασμό της κουζίνας. Οι παροχές ζεστού και κρύου νερού τοποθετούνται στο κέντρο του νεροχύτη. Λίγο πιο κάτω δημιουργείται η αποχέτευση. Οι πρίζες τοποθετούνται στην πλάτη της πάγκου τη κουζίνας, στη θέση του ψυγείου και αλλού. Επίσης στην θέση της κουζίνας προβλέπεται ειδική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δ. Ποια είναι τα στάδια ανακαίνισης κουζίνας; 

Ανάλογα με την έκταση την ανακαίνισης που επιθυμείτε υπάρχει πλήθος εργασιών τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, ώστε να μεταμορφώσετε ριζικά την κουζίνα σας. Δηλαδή, από περίπλοκες τεχνικές εργασίες μέχρι μικρές αλλαγές σε διακοσμητικά στοιχεία,. Έτσι, ανάλογα με τις εργασίες που θα επιλέξετε, τα βασικά στάδια που ακολουθούνται συνήθως σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι:

  • Σχεδιασμός

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες θα συζητήσετε με το συνεργείο ανακαίνισης τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας.

  • Αποξηλώσεις

Κατά την εργασία αυτή αποξηλώνονται τα παλιά έπιπλα κουζίνας, τα πλακίδια που συνήθως βρίσκονται στον τοίχο ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή και στους υπόλοιπους τοίχους της κουζίνας, ο σοβάς, οι υδραυλικοί διακόπτες της κουζίνας και οι παλαιοί πριζοδιακόπτες.

  • Εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εγκατάσταση νέων σωληνώσεων καθώς θα σε συνοδεύουν για αρκετά χρόνια.

  • Δόμηση και μερεμέτια

Στο στάδιο αυτό γίνονται τυχόν σοβατίσματα, τοποθέτηση γυψοσανίδας, αλλαγή κουφωμάτων ή εγκατάσταση καινούργιου πατώματος.

  • Έπιπλα κουζίνα και είδη υγιεινής

Τα έπιπλα που θα επιλέξετε μπορούν είτε να κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς είτε να είναι έτοιμα και να γίνει απλά η τοποθέτηση.

  • Ελαιοχρωματισμοί και τελευταίες πινελιές

Στο τελικό στάδιο γίνεται το βάψιμο κουζίνας και τοποθετούνται οι πρίζες, οι διακόπτες και τα φωτιστικά. Στη συνέχεια μπορείτε να τη διακοσμήσετε όπως εσείς επιθυμείτε.

Ζητήστε προσφορά από τη KIOSSES DECO HOME για την ανακαίνιση και τη διακόσμηση του προσωπικού ή επαγγελματικού σας χώρου.
T: 2310 738768 | E: info@kiossesbagno.gr